Genel

Kapora Nedir? Kapora Sözleşmesi ve Kapora Ücretinin İadesi

Kapora nedir? Kapora sözleşmesi ne zaman ve nasıl yapılır? Verilen kaparonun iadesi ya da iptali hangi şartlar altında olur? Hangi durumlarda ne kadar kapora ödenir?

Kısaca değinecek olursak taşınmaz ve araç alımı gibi hususlarda alım sürecinin sonuçlanmasına kadar kişilerin güvenini sağlamak kiracı yada alıcı tarafından verilen kapora ücreti yasal bir dayanağı olmamasına rağmen alınan paralar arasındadır. Bunun hukuki açıdan dayanağı olmasa da mağduriyet ile çözümlenemeyen anlaşmazlıkların hakkının aranmasında aranızda yapmış olduğunuz sözleşme sizlere hukuki kazanım sağlayacaktır. Kapora ücreti tutarı kesin olmamakla birlikte bedelin % 10 – 20 arasında bir rakamdan bahsedilebilir. Bu paranın verildiğine dair dayanağınız olmalıdır ki bunun için banka üzerinden gönderilmesi de en doğru karardır.

Kapora Nedir?

Kapora; ev, arsa, tarla gibi gayrimenkullerin başka kişilere pazarlama durumunun durdurulması için verilen bir miktar paradır.

Ne Kadar Kapora Vermeliyim?

Ev veya dükkan tarzı ile taşınmaz kiralama niyetindeyseniz karşınızda sizden kapora talep edilebilir. Bu talep kişinin kendi fikrine göre belli rakamlardan ibarettir ve yasalarda yeri olmadığı için net bir rakamdan bahsetmek zor. Ancak kiralayan ve kiralayıcı arasında oluşan anlaşma gereği bir rakam üzerinde uzlaşılabilir. Yani net bir hukuksal dayanağı olmasa da genelde kiralanan bedel ücretin % 10 gibi bir rakamdan bahsetmek mümkün olabilir. Yani Bin liralık bir kira için kira kontratı yapana ve yerleşene kadar 100 TL gibi bir kapora verilmesi söz konusu. Her hususta kiralanan yer için bir sözleşme kontrat yapılması mantıklı adım. Bu her iki tarafı da bağlayacağından mağdur edilmenin önüne geçer. Yapılan sözleşmede özellikle kira süresi, kiranın ödeneceği tutar ve ödenme tarihi, sözleşmeye imza atanların kimlik bilgileri, imzalar ve kiralama işleminin cayılması sonrası muhtemel ödenmek zorunda kalınan cayma bedeli olmalıdır.

Ödediğim Kaporayı Geri Alabilir miyim?

Yazılı bir sözleşme ve kontrat olmadığı zamanlarda verilen kaporaların geri iadesi tamamen kiralayan kişinin inisiyatifindedir. Burada kiralayan kişi maddi açıdan mağdur edildiğini, kira bedelinin telafisinin olmadığını iddia eder ve kaporayı vermez. Nitekim verilen ve alınan kaporanın nedeni de budur aslında. Aranızda teknik olarak tüm şartları belirleyen bir sözleşme yoksa, sözleşme olsa dahi cayma halinde yapılması gerekenler ile kapora ücretinin ne olacağı gibi hususlar olması gerekenler arasında. Burada sözleşmede ne belirtilmişse kapora ücreti için de o durum söz konusu olacaktır.

Siz kiralamak için verdiğiniz ücret olmasına rağmen mülk sahibi bu mülkü kiralamaktan vazgeçerse sizin de doğal olarak vermiş olduğunuz parayı geri almanız gerekir. Bu gibi durumlarda sözleşmeler sizin yasal hakkınızı aramanızda önemli bir rol oynar ve kanıt niteliği taşır.

Ödenen Ücretin Kayıtlara Alınması Kapora Sözleşmesi

İleriki zamanlarda hukuksal anlaşmazlıklar nedeniyle sorun yaşamamak adına telefonla kiralama, önceden para gönderme gibi alternatiflerden uzak durmak mantıklı. Bu aşamada yapılan görüşmeler ile daha mülkü görmeden masraf parası gönderilmesi yanlış bir adım. Bunun yanında elden nakit paralar alıp vermekte sizleri hukuken kanıtlayamayacağınız hususlara neden olabilir. Ancak vermiş olduğunuz bu ücreti banka üzerinden kişiye ilgili mülkün kiralanması bedeli ile ayrıntılı açıklama ile kişiye havale ve EFT yöntemiyle yapılması önemli. Bankalarda yapılan tüm hareketler kayıt altına girer ve sizlere hukuksal olarak dayanak taşır. Kapora sözleşmesi ile burada bedel belirtilmesi de hukuksal bir husus. Tüketici her türlü hakkını aramak adına sağlam belgeler ile adım atmak zorunda kalıyor.

Kapora Ücreti İçin Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuru Yapılabilir

Kapora sözleşmesi yapmanıza rağmen kiralayıcı bu hizmetten vazgeçmesi halinde yada şartlar oluşmaması halinde kiracı mülkü kiralama hakkında olmuşsa ve kiralayan burada verilen ücretin iadesini yapmıyorsa yasal olarak bu parayı alabilmeniz için bağlı bulunduğunuz Tüketici Hakem Heyetine Başvuru yapabilirsiniz. Nitekim emlakçıların aldıkları komisyon tutarları için yüzlerce başvurular söz konusudur. Her ne kadar buradan çıkacak sonuç zaman alsa da mağduriyetin giderilmesi adına masrafsız bir hukuki süreç olacaktır.

Genel olarak sözleşme yapılır iken, alıcı veya satıcılardan birinin diğerine yapılacak işten vazgeçmeyeceğini göstermek amacıyla ilk başta verdiği ücret olarak bilinir. Gayrimenkul alım satım ve kiralama gibi işlemlerde verilmekte olan kapora alıcı veyahut kiralamak isteyen kişinin ciddiyetinin göstergesidir. Kapora sadece ülkemizde kullanılmamakla birlikte tüm dünya tarafından kullanılmakta olan bir uygulamadır.

Gayrimenkulden Vazgeçilme İle Kapora İlişkisi Nedir?

Gayrimenkulden vazgeçen alıcı veyahut kiralamak isteyen kişi ilk başta talip olduğu için ve bunun için kapora verdiğinden dolayı pazarlaması durur. Gayrimenkul alımında vazgeçen kişi bu pazarlamayı durdurmasaydı belki başka bir kişi talip olabileceğinden dolayı kapora iade edilmemektedir.

İşlem gerçekleştikten sonra alınan kapora hesaba ilave edilmektedir. Fakat konut sahibi herhangi bir sözleşme ve benzeri işlem yapmaması ve alıcı olan kişi vazgeçtiği takdirde kapora alıcı veyahut kiralamak isteyen kişiye geri verilmelidir. Alıcı veyahut kiracı alacağı Gayrimenkul’ den vazgeçtiği takdirde emlakçının emek ve zamanı kaybolmakla beraber emlakçı gayrimenkul sahibine karşı mahcup kalabilmektedir. Bu kaybedilen zamanda alıcı olabilecek başka bir müşteride kaçırmış olunabilir.

Gayrimenkul sahibi alacağı para ile ilgili planları var ise bu plan gerçekleşmeyeceği için emlak danışmanına sinirlenebilir, hatta anahtar geri alımı bile yapılabilir. Bu oluşan durum emlak danışmanı için kötü bir durum olmakla beraber maddi olarak para kazanma durumunu ortadan kaldırabileceği gibi anahtar geri iade ve müşteri kaybı yaşayabilir.

Emlakçının Kapora Aşaması Sonuçları

Eğer ki alıcı ile emlakçı satış aşamasına geldiğinde vazgeçen alıcı ağır cezai hükme tabii tutulabilmektedir. Bu ceza vazgeçen kişinin, satış bedelinin yüzde yirmi beşini tazminat yoluyla ödemesidir.

Özellikle ev ve dükkan gibi gayrimenkullerini kiraya veren kişilerin kendisini güvene almak adına aldıkları kapora kiralık mülkün uzun süre boş kalmasına da neden olmaktadır. Her ne kadar mülk sahibi kiracının ciddiyetini kapora sayesinde ölçüyor olsa da; bir anlamda evin gerçekten kiralanmasını sebep kılıyor. Hukuk dalında güvenmelik anlamı taşıması burada yazılı bir sözleşme yapılmadan taşınmazı rezerve etmesi, belli bir ücret miktarını kılması ön plandadır.

Getir Bayilik Nasıl Alınır? Getir Bayilik Kazancı Ne Kadar?

Kapora Sözleşmesi Örneği

Matbu olarak kırtasiyelerden ulaşabileceğiniz bu sözleşmenin illaki hazır olması gerekmiyor. Bu aşamada kalemle kendinizde yazabilirsiniz. Hatta el yazısı ile olması hukuksal açıdan sizleri haklı çıkarabilir. Bu aşamada yazacağınız sözleşmenin ayrıntıları önem arz eder. Önemli olan kiralamak istediğiniz mülkün içeriği, tarihleri, şartlar ve ödemek zorunda kaldığınız ücreti yazmanızdır. Kiralayan ve Kiraya veren kişilerin kimlik bilgileri ile TC numaraları da yazılmalıdır. Burada konuya vakıf olarak hazır bulunan bir kişinin de şahit olarak imzası alınabilir. Hatta daha fazla kişinin de alınması makbuldür. Kiralanan mülkün adresi varsa yazılır, arazi ise ada ve parsel numarası eklenir. Sonuçta kiralanan yerde önemlidir. Büyük şehirlerde emlakçılar sorumlu olmadıkları yerlerin kiraya verilmesi gibi bir hizmet anlayışı içine girmişlerdir. Özellikle Bankaların elinde bulunan ve uzun süre satışı konu edilemeyen konutların kiralanması gibi hususlara aracılık eden emlakçılar bu yolla bir çok kesimi de mağdur etmektedir. Bir emlakçı başkasına ait mülkü kiralar ve sonrasında da taksitleri sürekli kendisi alıyorsa bunda art niyet aramak gerekebilir. Çünkü mülk sahibi size sonra kira ücretimi ödemiyorsunuz diye çıkabilir. Bu gibi durumda mağdur edilmeniz söz konusu.

3091 Sayılı Kanun İle Mal Zilyetliği

Hakkı olmadığı takdirde mülk kiralama yoluna geden emlakçı yasal hak sahiplerinin başvurusu ile ortadan kaybolabilir. Nitekim sözleşme yapma gereği duymalarına rağmen başkasının evini kiralayanlar bulunmaktadır. Bu gibi durumda kiracı olarak sizle mülkü gasp etmiş ve tecavüzde bulunmuş oluyorsunuz. Bu gibi durumlarda gerçek hak sahipleri evin boşaltılması için yasal yollara başvuru yapabiliyor. Bu başvurulardan bir tanesi de 3091 Sayılı Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkındaki Kanundur. Bu kanunun uygulanmasında Valilikler ve Kaymakamlıklar sorumludur. Kişi malının isteği dışında kullanıldığından bahisle bu kullanımın başlama süresi, bu kullanımın öğrenilme sürelerini belirten bir dilekçe ile Kaymakamlığa başvuru yapabilir. Bu başvuru ile birlikte Tahkikat memurları söz konusu yerde tahkikat yapar, ilgili kişilerin ifadesini alır, krokilerini çizer, dayanak belgeleri toplar ve bu durumu bir rapor ile Kaymakama sunar.  Kaymakam da tahkikat memurlarının vermiş olduğu teklifi değerlendirerek karar verir. Eğer burada söz konusu evin izinsiz kullanıldığı anlaşılırsa memurlar ilgili kişilere tebligat yapar ve evin boşaltılmasını sağlar. Bu gibi durumlarda yasal süreç vardır. Başvuru ile  sonuçlandırılması arasında 15 günlük süre içinde hepsi bitirilir. 3091 sayılı yasa bunu gerektirir. Ancak başvuru yapan kişi evin kullanımının 60 günden fazla olduğu zamanlarda bu hakkı kullanamaz ve Kaymakamlık bu başvuruyu reddedebilir.

Bu içerikte sizlere kapora nedir? Hangi durumlarda ödenmeli? Ödenen kapora hangi durumlarda iptal edilebilir gibi kapora ile ilgili merak edilen detayları anlattık.

Yetkili Eksper

Merhaba. Kiralık işyeri ve mülk ekspertizliği, atm önerme ve yer gösterme gibi tüm alanlarda bilgi ve haber içeriklerini sizlerle buluşturuyoruz.


İlgili Makaleler

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments


Başa dön tuşu
0
Gönderx
()
x