Asgari Ücret

Ermenistan Asgari Ücret Rakamı ve Yaşam Şartları

Ermenistan asgari ücret rakamı ne kadar? Komşu ülkemiz olan Ermanistan ile ilgili başkenti, para birimi, vize başvuru şartları gibi tüm detayları öğrenmek isterseniz yazımıza göz atmalısınız.

Ermenistan tarih sahnesinde de güncel diplomatik sahalarda da isminden sıklıkla bahsettirmektedir. Özellikle ülkemiz ile yaşanan bazı sıkıntılar yüzünden gerek diplomatik gerek siyası bakımdan karşı karşıya kalınabilmektedir. Bunun dışında Ermenistan haber kaynakları başta olmak üzere ülke hakkında pek çok konu merak edilmektedir. Ülkenin para biriminden diline kadar araştırılan tüm detayları sizler için derledik.

Ermenistan Para Birimi

Günümüzde Rusya Federasyonu’ndan ayrılarak bağımsızlığını elde etmiş pek çok ülke bulunmaktadır. Ermenistan da bu bağlamda sayılan ülkelerden biridir. 21 Eylül 1991 yılında bağımsızlığını elde eden ülkenin para birimi de bu tarih sonrasında oluşturulmuştur. Ülkedeki Merkez Bankası’nın kurulma tarihi 27 Mart 1993 olarak açıklanmaktadır. Aynı senenin kasım ayında ise Merkez Bankası resmi para birimini basmaya başlamıştır.

Ermenistan resmi para birimi Ermeni dramıdır. Halen güncel olarak bu para birimi ülke sınırları içerisinde kullanılmaktadır. Ülkenin milli para biriminin oluşturulmasından sonra Rusya etkisi altında kullanılan ruble piyasadan tamamen çekilmiştir. Bunun için ise devlet destekli değişim programlarına imza atılmıştır. Programlar kapsamında 200 ruble 1 dram karşılığına denk getirilmiştir.

Ermenistan Nüfusu

Ülkelerin nüfusları belli nedenler yüzünden değişim gösterebilmektedir. Ayrıca Ermeni nüfusu ile Ermenistan nüfusu aynı konu başlıkları arasında değerlendirilmemelidir. Ermeni nüfusu dünyaya yerleşmiş olan Ermenilerin tamamını içermektedir. Bu neden yüzünden oldukça fazladır. Günümüzde Amerika’dan Avrupa ülkelerine kadar dünyanın hemen her yerinde Ermeni vatandaşlara denk gelinmektedir. Üstelik Ermeni vatandaşların maddi konuda refah seviyeleri çok yüksek kimseler olduğu da bilinmektedir.

Ermenistan nüfusu 2023rakamları ise ülke sınırları içerisinde yaşayan kişi sayılarını kapsamaktadır. En son nüfus sayımına göre ülkede 3 milyon150 kişi yaşamaktadır. Yapılan tahminler güncel verilerin üç milyonu biraz geçtiği yönündedir. Ülkedeki nüfus değişim oranlarının yüzdesel verileri incelendiğinde 0,2 sonucu gelmektedir. Yani ülkedeki nüfus değişim oranı %0,2 şeklindedir. Resmî açıklamalar nüfus içerisindeki etnik dağılımın;

  • %97,9 Ermeni
  • %1,3 Yezidi
  • %0,5 Rus
  • %0,3 diğer etnik kökenlerden oluştuğunu göstermektedir.

Ermenistan Bayrağı

Ermenistan tarihsel süreç kapsamında çok fazla bayrak değiştirmiş ülkeler arasında yer almaktadır. Bu durumun ülkede hüküm süren kişilerin kökenlerinden ileri gelmektedir. Ancak artık ülkede üç renkli bir bayrak resmi şekilde kullanılmaktadır. Ermenistan resmi bayrağı 1990 yılında kullanılmaya başlanmış 2006 yılında ise kanuna giriş yapmıştır.

Ermenistan bayrağındaki renkler kırmızı mavi ve turuncudan oluşmaktadır. Bu üç renk bayrakta eşit, sıralı ve yatay şekilde bulunmaktadır. Ülkelerin bayraklarının renklerinin de var olan simgelerinin de belli anlamları bulunduğundan bahsedilmektedir. Ermenistan için bu incelemeler yapıldığında;

  • Kırmızının Dağlık Ermenistan’ı
  • Mavinin Ermeni halkının gökyüzü altında yaşama isteğini
  • Turuncunun ise Ermeni halkının çalışkanlığını ve yaratıcılığını gösterdiği görülecektir.

Renkler kapsamında farlı açıklamalara erişim sağlamak da mümkündür. Açıklamaların tamamı doğru olarak da kabul edilmektedir. Ancak en genel geçer olan veriler size sunduklarımızdan oluşmaktadır.

Ermenistan Başkenti Neresi?

Ülkelerin coğrafi konumları onların değerinin belirlenmesinde en önemli etmenlerden biridir. Ermenistan bu konuda çok büyük bir yüz ölçümü bulundurmamaktadır. Ayrıca ülkenin herhangi bir denize kıyısı da bulunmamaktadır. Bu minvalde Ermenistan’ın başkenti de diğer kentleri de ortalama olarak kabul edilmektedir. Tabi başkent olan Erivan gerek nüfus yoğunluğu gerek gelişmişlik açısından diğer kentlerin önüne geçmektedir.

Ülkelerin tarihsel süreçleri de kentlerin gelişiminde önemli rol almaktadır. Ermenistan bağımsızlığını geç kazanmış ve bölgesinde savaş görmüş ülkeler arasında sayılmaktadır. Bu da tarihi yapıların zarar görmesine ya da yeniden oluşturulmasına mâni olmuştur. Yine de Ermenistan başkenti Erivan kapsamında gezmek şansı olanların;

  • Çağlayan
  • Cumhuriyet Meydanı
  • Matenadaran gibi noktaları es geçmemeleri önerilmektedir.

Ermenistan Konsolosluğu

Ülkelerde bulunan büyükelçilikler ve konsolosluklar özellikle diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi açısından önem arz etmektedir. Ancak bir ülkenin farklı bir ülkede konsolosluk bulundurması gibi bir şart bulunmamaktadır. Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler de herkes tarafından bilinen nedenler yüzünden olumlu şekilde seyretmemektedir. Bu neden yüzünden ülkemiz sınırları içerisinde aktif şekilde çalışan Ermenistan Konsolosluk binası bulunmamaktadır. Aynı durum karşı taraf için de geçerlidir.

Ermenistan Dili

Ermenistan resmi dili üzerine yapılan araştırmalar doğrudan Ermeniceye götürmektedir. Ülkede büyük bir çoğunluk Ermenice konuşmaktadır. Resmî kurumlar tarafından da resmi dil Ermenice olarak geçmektedir. Ancak bu durum Ermenistan sınırları içerisinde farklı azınlık dilleri olmadığı gibi bir manaya gelmemektedir. Yapılan araştırmalara göre ülkede;

  • Rusça
  • Kürtçe
  • Ukraynaca
  • Rumca
  • Süryanice azınlık dilleri olarak konuşulmaktadır.

Ülkede Ermenistan’ın dili bilmeden de yaşamın idame ettirilmesi mümkündür. Hemen her ülkede olduğu gibi Ermenistan’da da özellikle genç nüfusun büyük bir bölümü İngilizce bilmektedir. Ancak milletlerine bağlı bir ülke olduğu için burada çalışanların sadece İngilizce bilmeleri yeterli değildir. Zaman içerisinde Ermenice öğrenmeleri de çalışanlardan beklenmektedir.

Ermenistan Nerede?

Ermenistan nerede kalır konusu ülkenin coğrafi konumunun yanı sıra hangi ülkeler ile komşuluğu bulunduğunu maddelerini de gündeme getirmektedir. Bu minvalde Ermenistan Cumhuriyeti’nin Avrasya’da yer aldığı söylenmektedir. Daha titiz araştırmalar ülkenin Avrasya’nın tam olarak Güney Kafkasya bölümünde bulunduğu sonuçlarına götürmektedir. Ermenistan ile komşu olan ülkeler ise;

  • Kuzeyde Gürcistan,
  • Güneyde İran
  • Güneybatıda Nahcivan
  • Doğuda Azerbaycan
  • Batıda Türkiye ile komşudur.

Ermenistan dağlık bir ülke olarak tanımlanmaktadır. Gerek dağlık olması yüzünden gerek tarihsel süreç bakımından komşu ülkeleri ile çatışma yaşamasından dolayı komşuları ile çok iyi ilişkiler güdememektedir. Ermenistan komşuları ile iyi ilişkiler güdememesine karşın farklı devletlerle siyasi manada da ticari manada da ilişkilerini ilerletmektedir. Ermenistan ekonomisinin gelişmesinde bu tür ilişkilerin etkisinin büyük olduğu da bilinmektedir.  

Ermenistan Vize Başvuru Şartları

Ülkelere ziyaret için ek anlaşmaların olmaması durumunda vize temin edilmesi şarttır. Vize teminleri ise ülkelerde karşılıklı olarak bulundurulan konsolosluklar üzerinden gerçekleştirilmektedir. Daha önce de açıklandığı üzere ülkemizde Ermenistan Konsolosluğu bulunmamaktadır. Ermenistan sınırları içerisinde de Türkiye Konsolosluğu bulunmamaktadır. Ermenistan vizesi almak isteyenlerin bu neden yüzünden fiziki olarak bir konsolosluğa gidebilmeleri imkanlar kapsamında değildir. Ülkeyi ziyaret etmek isteyenlerin e-vize işlemlerini takip etmeleri gerekmektedir. İşlemlerin;

  • Online Ermenistan Vize Başvurusu internet sayfasından,
  • Bireysel olarak,
  • Belgelerin güncel şekilde eklenmesi hali ile tamamlanması mümkündür.

Ermenistan vize başvurusu yapan kimselerin sonuç için uzun süre beklemelerine gerek bulunmamaktadır. Resmî kurumlardan gelen açıklamalar başvuruların en çok üç işgünü içerisinde sonuçlandırıldığı yönündedir. Olumlu olarak sonuçlanan başvurularda vize için gerekli olan belge mail adreslerine gönderilmektedir. Kişilerin seyahat öncesinde bu belgeyi çıktı olarak almaları istenmektedir.

Ermenistan Asgari Ücret 2023

Ermenistan sınırları içerisine vatandaşların büyük bir bölümü asgari ücret ile geçimlerini devam ettirmektedir. Ülkenin hem büyük olmaması hem de yaşam şartlarının zor olmaması geçim sıkıntısı yaşatmamaktadır. Aynı zamanda aile bireylerinden birden çok kişinin çalışması durumuna da rastlanılmaktadır. Böyle olunca bir haneye giren maaş miktarı da refah seviyesi de yükselmektedir. Resmi veriler Ermenistan;

  • Ermanistan asgari ücret yaklaşık olarak 75.000 dramdır
  • Dolar karşılığı ise yaklaşık 191 $ veya 178 €
  • Ortalama maaşlarının ise 270 € olduğunu göstermektedir.

Ermenistan ortalama maaşlar stopaj gibi önemli vergi kesintilerinin yapılması neticesinde hesaplanmaktadır. Ayrıca Ermenistan’da özellikle ticaret gibi işlemlerle uğraşanların diğerlerine göre çok iyi kazançlar elde ettiğinden bahsedilmektedir. Ticaret sayesinde ülke ekonomisi de beklenen gelişmeyi göstermeye başlamıştır.

 

Yetkili Eksper

Merhaba. Kiralık işyeri ve mülk ekspertizliği, atm önerme ve yer gösterme gibi tüm alanlarda bilgi ve haber içeriklerini sizlerle buluşturuyoruz.


İlgili Makaleler

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments


Başa dön tuşu
0
Gönderx
()
x