Yeni İş Fikirleri

Fırın Açmak Para Kazandırır Mı? Hangi Belgeler Gerekli?

Fırın açmak istiyorum diyenler için 2021 güncel verilere göre fırın açarken ne kadar sermaye gerekli? Fırın açmak ne kadar kazandırır ve fırın açarken hangi belgeler gerekli sorularını yanıtlayacağız.

Fırın açmak, son derece kazançlı ve hiçbir zaman batmayacak iş fikirlerinden biridir. İnsanların en son keseceği harcama ekmeğe harcadığı paradır, bu nedenle darbelerde ve krizlerde bile ekmek fırınları her zaman çalışmaya devam etmişlerdir. Fırın açarak para kazanmak son derece mümkün bir eylem olsa da sermaye gereksinimi oldukça fazladır, fırın dükkanının içerisine alınacak olan pişirme fırınları diğer ekipmanlar raflar ve benzeri pek çok gider bulunmaktadır. Fırınlar, en az 50 metrekare büyüklüğe sahip olmak zorundadırlar, bu nedenle kira maliyetleri de epey fazla olabilir. Peki fırın açmak para kazandırır mı? Fırın açarak ne kadar para kazanılabilir?

Fırın Açmak İçin Ne Kadar Sermaye Lazım?

Fırın açmak için orta ölçekli bir fırını baz alacak olursak yaklaşık 200-250 bin lira sermaye gerekir. Daha büyük bir fırın açacaksanız, bu rakamı 1 milyon TL’ye kadar da çıkarabilirsiniz, yani açacağınız fırında aradığınız özellikler ne kadar kar elde edeceğinizi ve ne kadar sermaye gereksinimi olduğunu büyük oranda etkiler. 

Fırın Nereye Açılır?

Fırın açmak için her şeyden önce iyi bir lokasyon şartı vardır. Mutlaka caddeye açılmalıdır, mahalle arası bir fırın çok fazla satış yapamaz. Kirası mümkünse 6-7 bin lirayı geçmeyen bir dükkan gerekmektedir. Fırınlar her zaman satış yaparlar, yani nereye kurarsanız kurun mutlaka satış yaparsınız, ancak giderleriniz çok olursa fırın zarar eder, bu nedenle günde en az 1000 ekmek satabileceğiniz yerlere dükkan açmalısınız.

Fırın Ne Kadar Ciro Yapar?

Ortalama bir fırının günlük cirosu 3000 lira ile 4000 lira arasında değişkenlik göstermektedir. Büyük fırınlarda bu ciro 5000 liraya kadar da çıkabiliyor. Fırınların sattığı ürünlerinin pek çoğunun kar marjı yüzde 50’den fazladır, bu nedenle az ciroyla bile çok fazla kar elde edebilmektedir. Günde 4000 lira ciro yapan bir fırın yaklaşık 2500 lira kar elde etmektedir. Söz konusu kar içerisinden ciddi giderler de var.

Fırının Giderleri Nedir?

Fırın sektörü, çok ciddi iş gücü isteyen bir sektördür. Ortalama 5 ile 8 arası personel çalıştırılması gerekmektedir. Fırında çalışacak olan personellerin aylık masrafı yaklaşık 40 bin TL olacaktır, bu nedenle bunu çıkarabilmek için genelde işçilerin sigortası ödenmez. Maaşlar sigortasız olarak yatırılır ve genelde asgari ücretin az biraz üzerinde maaş verirler. Bu maaşı alan işçi isterse kendine sigorta yaptırır istemezse yaptırmaz.

Fırında giderler kira, personel, faturalar, odun ve benzeri masraflardan oluşmaktadır. Bir ekmek fırınının aylık masrafı 60 bin TL’yi dahi bulabilir ve bunu çıkarabilmek için çok sayıda işçinin çalışması ve ekmek üretmesi gerekmektedir. Fırınların ortalama aylık giderleri bu şekildedir.  

Fırın Ne Kadar Kar Elde Eder?

Fırın açmak mantıklı bir iş fikri olsa da elbette kazancı da önemli. Bir ekmek fırının ne kadar ciro yaptığından çok ne kadar para kazandığı merak ediliyor. Ortalama bir fırının aylık karı 10 bin TL ile 40 bin TL arasında değişiyor. Fırının büyüklüğüne göre ve işleten kişiye göre fırınların net getirileri değişmektedir. 

Fırın Satış Usulleri

  • Fırınların çeşitli satış usulleri bulunmaktadır. Parekende ve toptan olmak üzere ikiye ayrılan bu satış usulleri aşağıda anlatılmıştır.
  • Toptan Satış Yöntemi: Bu yönteme göre fırın, bazı esnaflarla anlaşarak onlara belirli sayılarda günlük ekmek götürürler. Bu sayı, 50-100 veya 20-30 da olabilir. Bu şekilde çalışırsanız, daha rahat edersiniz, ancak elde edeceğiniz kar da buna oranla düşük olur. 
  • Toptan satış yönteminde fırınlar ekmeği, perakende satışa göre yüzde 20 daha düşük fiyatla satarlar, çünkü alan bakkal sahibinin de kar elde etmesi gerekmektedir. 
  • Perakende Satış Yöntemi: Bu satış yönteminde ise, fırın bizzat teker teker müşterilere satış yaparlar. Bu şekilde yapılan satışlar sayesinde ciddi bir kar elde edilebilmektedir. Perakende satışta fırınlar yüzde 60-70 arası kazanırlar. Gün içi ciroyu yüksek tutarlarsa karları da bir o kadar fazla olacaktır. 
  • Perakende satış yaparken, sadece ekmek değil başka ürünlerin de satılması cironun yükselmesine katkı sağlar. Çeşitli içecekler, pastalar, börekler, çörekler, baklavalar, bunlar kar marjını artırabilecek etmenlerden biridir. Sizde perakende satış yapabilir ve çok yüksek karlar elde edebilirsiniz. 

Bu içeriğimizin dışında sitede daha önce yer verdiğimiz Komagene Bayilik Şartları ve Franchise Bedeli yazısı da ilginizi çekebilir.

Yetkili Eksper

Merhaba. Kiralık işyeri ve mülk ekspertizliği, atm önerme ve yer gösterme gibi tüm alanlarda bilgi ve haber içeriklerini sizlerle buluşturuyoruz.


İlgili Makaleler

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments


Başa dön tuşu
0
Gönderx
()
x