Çeyiz Yardımı Başvurusu Şartları ve Hesaplama
Çeyiz yardımı başvurusu, koşulları, miktarı hakkında bilgiler aktarılırken, yetim aylığı alma şartının karşılanması halinde SGK Müdürlüğüne yapılan başvurular kapsamında, yetim aylığının maksimum 24 katı tutarda nakit desteği alındığı detayına değinilir. Çeyiz yardımı almak için sigortalı bir işte çalışmama, yetim aylığı alma, kadın olma, anne ve babayı kaybetmiş olma, şartları aranır.
Devlet Çeyiz Yardımı Başvurusu Nereye Yapılır?
Şuraya Atla
Çeyiz yardımı müracaat yerleri şu şekilde sıralanır:
- Çeyiz yardımı başvuruları kişinin ikametinin bulunduğu ilçenin SGK Müdürlüğüne veya SGK Hizmet merkezine yapılır.
- Kişi yetim aylığını emekli sandığı üzerinden temin ediyor ise aylığı alınan ebeveyn 1 Ekim 2008 öncesinde kamu görevlisi olmuş ise çeyiz aylığının müracaatı Ankara!da bulunan SGK Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığından yapılır.
- Vefat eden ebeveynler, vefatları öncesi 1 Ekim 2008 sonrasında memur olmuş ise SGK il ve ilçe müdürlüklerinden müracaatlar kabul edilir.
Çeyiz Yardımı Nasıl Hesaplanır?
Çeyiz yardımı hesaplaması hakkında detaylar şöyledir:
- Hesaplamalar alınan yetim maaşının 12 veya 24 katının alınması ile gerçekleştirilir. Bu iki farklı hesaplama üzerinden çeyiz yardımı talep etmek mümkündür.
- 4/C emekli sandığı sigorta kolundan yetim aylığı alanlar, aylığın 12 katını alarak hak kazandıkları çeyiz yardımını hesaplarlar.
- 4/A SSK veya 4/B Bağ-Kur bağlantılı yetim aylığı alanlar, aylıklarının 24 katını alarak çeyiz yardımını hesaplarlar. Bu kapsamda 1.500 TL aylık alan bir kişi maksimum 36 bin TL destek alır.
Çeyiz Yardımı Başvuru Belgeleri Neler?
Çeyiz yardımına müracaat evrakları şu şekilde sıralanır:
- İkamet belgesi,
- TC kimlik kartı,
- Evlenme cüzdanı,
- Başvuru sırasında SGK’dan alınan başvuru talep formu,
Bu belgeler ile ilgili başvuru merkezlerine müracaat yapılır.
Çeyiz Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Çeyiz yardımı müracaatı adımları şu şekilde sıralanır:
- Kişi ikamet ilçesinde yer alan SGK Müdürlüğüne ziyaret gerçekleştirir.
- Müdürlük çalışanlarına, TC kimlik kartı, evlenme cüzdanı, ikamet belgesi teslim edilip, çalışanca iletilen ‘’ çeyiz yardımı başvuru talep formu’’ kimlik, iletişim ve çalışmaya ilişkin yöneltilen soruların cevapları ile doldurulur.
- İmzalanan form teslim edilir.
Bu adımlar ile başvuru tamamlanır. İşlem ardından SGK’nın değerlendirmeleri ile olumlu veya olumsuz sonuçlar başvuru ayı içinde kişilere iletişim adreslerinden bildirilir.
Çeyiz Yardımı Evlendikten Ne Kadar Sonra Veriliyor?
Evlenince çeyiz yardımı alma süresi maksimum 5 yıldır. Şartlara uyan kadınlar evlendikten sonra, en geç 5 yıl içinde çeyiz parasını almak için başvuru geçekleştirmelidirler. 6. Yıla giriş ile birlikte bu hakkın geçerliliği kalmaz. Zaman aşımından söz edilir.
Çeyiz Yardımı Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Çeyiz yardımı sorgulamak için izlenen adımlar şu şekilde sıralanır:
- Kişi telefon üzerinden ‘’170’’ numarasını diğer bir ifade ile çeyiz yardımı sorgulama hattı ALO 170’i arar.
- Hatta çıkan vatandaş temsilcisine TC kimlik numarası iletilip, çeyiz yardımının durumunun öğrenilmek istendiği belirtilir.
- Talep üzerine vatandaş temsilcisi, başvurunun onayı, yardımın hesaba yatırılması hakkında tüm detayları ve bilgileri kişiye iletir.
Çeyiz Yardımı Hangi Bankaya Yatırılır?
Çeyiz yardımının yattığı banka, kişinin başvuru sırasında yetim aylığı ödemesi aldığı bankadır. Çeyiz yardımına başvuru yapan ve her hangi bankada açtırdığı hesaptan yetim aylığını alan kişi, aynı maaş hesabından çeyiz yardımını çeker. SGK başvuru onayı ardından otomatik olarak kişiye ait olan yetim aylığı alım hesabına çeyiz yardımı tutarını aktarır.
Çeyiz yardımı ile alınan para, geri ödenmez. Tamamen geri ödemesiz verilen bir devlet yardımıdır.
Devlet çeyiz yardımı ile yeni evlilere verilen devlet destekleri konusu ile bu konu dışında yine devlet yardımlarını Devlet Destekleri kategorisi altından inceleyebilirsiniz.
Kaynak: https://giris.turkiye.gov.tr/