Asgari Ücret

Arnavutluk Asgari Ücret Rakamı ve Yaşam Şartları

Arnavutluk asgari ücret rakamı ve yaşam olankları hakkında detaylı bilgilerin yanı sıra ülke ile ilgili de bilgilere yazımızda bulabilirsiniz. Balkan ülkeleri ülkemiz ile ilişkileri iyi olan ülkeler arasında sayılmaktadır. Arnavutluk da gerek turistik gerekse ekonomik açıdan ismi en sık duyulan Balkan ülkelerinden biridir. Hatta bu neden yüzünden ülkemizde Arnavutluk Müslüman mı yoksa değil mi ülkenin neleri meşhur veyahut nereleri gezilmelidir konuları ilgi çekmektedir. İçeriklerimizden Arnavutluk hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Arnavutluk Para Birimi

Arnavutluk resmî para birimi olarak Arnavutluk leki kullanmaktadır. Bu para biriminin resmi olarak 56 yıl önce piyasaya sürüldüğü bilinmektedir. Araştırmalara göre para biriminin kullanılmaya başlandığı tarih 16 Ağustos 1956’dır. Arnavutluk leki hakkında;

  • Sembolünün “L” olduğu,
  • Uluslararası alandaki kodunun “ALL” olduğu bilgileri de yer almaktadır.

Bank od Albania tarafından denetimleri devam ettirilen bu para biriminin son yıllarda değer kazandığından da bahsedilmektedir.

Arnavutluk Nüfusu

Balkanlarda bulunan ülkelerin sınır genişlikleri çok yüksek değildir. Bu neden yüzünden nüfuslarının da yüksek olması beklenmemektedir. Arnavutluk nüfusu kaç araştırmaları son veriler kapsamında 2 milyon 862 binden oluşmaktadır. Ancak nüfus konusunda farklı başlıklar da dikkat çekmektedir. Bunlardan biri de nüfustaki değişimin yüzdelik oranıdır. Resmi verilere göre nüfus artış oranı -%0,4 olarak açıklanmıştır. Nüfusun eksili artışlara düşmesi demek ilerleyen zamanlarda;

  • Genç nüfusun,
  • Çalışan nüfusun çok azalacağı manasına gelmektedir.

Bu durum yüzünden ülke ekonomisi kötü şekilde etkilenecektir. Nüfus artış oranları eksilere düşen ülkelerin yeni nüfus politikaları uygulaması beklenmektedir. Arnavutluk da artık bu kapsamda ismi geçirilen ülkeler arasında yer almaktadır.

Arnavutluk Bayrağı

Arnavutluk bayrağı hem içermiş olduğu anlam ile hem de şekli ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Bayrağın zemininde kırmızı renk bulunmaktadır. Üzerinde ise siyah renkte çift başlı bir kartal bulunmaktadır. Arnavutluk bayrağı anlamı bakımından tarihsel süreçlere işaret etmektedir. Bayrakta kullanılan çift başlı kartal sembolünün ülke tarihi ile alakası olduğu bilinmektedir. Zira Kosova’da geçmişten bu zamana yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında pek çok çift başlı kartal sembolüne denk gelindiğinden bahsedilmesi mümkündür.

Ülkelerin bayrakları şekil olarak zaman içerisinde belli değişimlere uğrayabilmektedir. Arnavutluk da bu kapsamda siyah başlı kartal sabit kalarak belli değişimler yaşamıştır. Yine de bayraklarının resmi olarak 1912 yılında kabul edildiğinden bahsedilmektedir. Fakat bugün kullanılan halinin kabulü ise 7 Nisan 1992 yılına denk gelmektedir.

Arnavutluk Başkenti Neresi?

Arnavutluk başkenti Tiran olarak kabul edilmektedir. Şehrin başkent olmasının yanı sıra ülkenin;

  • En kalabalık şehri,
  • En büyük şehri olmak gibi farklı özellikleri bulunduğu da bilinmektedir.

2015 yılından sonra özellikle göçlerle nüfusunun arttığından bahsetmek mümkündür. Yine de Tiran’daki nüfus ortalamaları 800 bin civarındadır. Tiran isminin anlamı eski Yunancada “Mutlak Güç Sahibi Yönetici” olduğu bilinmektedir. Arnavutluk Tiran coğrafi olarak incelendiğinde Dalmaçya Denizi’ne kıyısı olmadığı görülmektedir. Ancak denize inebilmek için en iyi konum Tiran olarak gösterilmektedir. Bu neden yüzünden Tiran aynı zamanda bir yol güzergahı olarak da değerlendirilmektedir.

Arnavutluk Konsolosluğu

Ülkemizde Arnavut Büyükelçiliği ve konsolosluğu bulunmaktadır. Konsolosluklar ve büyükelçilikler iki ülke arasındaki;

  • Ekonomik,
  • Kültürel,
  • Siyasi ilişkilerin gelişmesi adına önemli adımlar atmaktadır.

Bu neden yüzünden büyükelçiliklerin aktif bir çalışma sistemleri bulunmaktadır. Konsoloslukların ise daha farklı görev tanımlamaları yapılmaktadır. Ülkemizde yaşamlarını devam ettiren çok sayıda Arnavutluk vatandaşı bulunmaktadır. Bu vatandaşların yaşadıkları sorunların çözümü için konsolosluklara başvurdukları bilinmektedir.

Arnavutluk Konsolosluk binasında aktif bir çalışma hayatı devam etmesine karşın belli dönemlerde yoğunluk hat safhaları bulabilmektedir. Bu neden yüzünden özellikle açıklanacak olan vize temini durumlarında randevunun çok önceden alınması önerilmektedir. Konsolosluklarda acil olarak tanımlanan durumlarda randevusu olmayan vatandaşların sorunları da çözümlenmeye çalışılmaktadır.

Arnavutluk Dili

Ülkelerde yaygın olarak konuşulan diller genellikle o ülkelerin resmi dili olarak da tanımlanmaktadır. Bu minvalde Arnavutça Arnavutluk’taki resmi dil olarak açıklanmaktadır. Ancak ülkede Arnavutça konuşulan tek dil değildir. Hatta yapılan araştırmalara göre ülke vatandaşlarının en az iki dil konuştuklarından bahsedilmektedir. Ülkede Arnavutçadan sonra en çok konuşulan diller listesi;

  • Yunanca
  • İngilizce
  • İtalyanca olarak devam etmektedir.

Arnavutluk resmÎ dili listelerinde çok olmamasına karşın ülkede konuşulanlar da sıralanmaktadır. Fransızca ülkenin belli kesimlerinde konuşulan diller arasında sayılmaktadır. Aynı şekilde Almanca, Sırpça ve Romence konuşan insanlara da rast gelinebilmektedir. Ülkede Türkçe bilen vatandaş sayısı da azımsanamayacak kadar fazladır. Özellikle yaşı büyük olan kesimin daha iyi Türkçe konuştuğundan bahsedilmektedir. Ülkemizden giden turistlerin bu neden yüzünden anlaşma konusunda sorun çekmedikleri bilinmektedir.

Arnavutluk Nerede?

Ülkelerin komşularını bilmek tam olarak nerede olduklarının anlaşılmasında etkilidir. Arnavutluk nerede kalır sorusu için de bu neden yüzünden komşuları üzerinden açıklamalar gerçekleştirilmektedir. Balkan ülkeleri arasında sayılan Arnavutluk’un;

  • Kuzeyde Karadağ,
  • Kuzeydoğuda Kosova,
  • Doğusunda Makedonya,
  • Güneyinde ise Yunanistan bulunmaktadır.

Arnavutluk’un denize olan kıyısı ülkenin turizm açısından gelişmesini de sağlamıştır. Aynı deniz komşuluğu ülkedeki belli ekonomik faaliyetlerin desteklenmesi açısından da önem arz etmektedir. Arnavutluk batısında Adriyatik Denizi ile sınır bulundurmaktadır. Ülkenin güneybatısı incelendiğinde bu kez de İyonya Denizi ile sınır olduğu görülmektedir.

Arnavutluk Vize

Arnavutluk vizesi konusunda belli detayların bilinmesi çok önemlidir. Zira Türkiye ve Arnavutluk arasında vize açısından yürürlükte olan anlaşmalar bulunmaktadır. Bu kapsamda imzalanmış olan anlaşmalara göre iki ülke arasındaki vize gereksinimi 2010 yılında kaldırılmıştır. Böylece iki ülke vatandaşları ziyaretlerini vize almak zorunda kalmadan gerçekleştirebilmektedir. Tabi bu durumun da belli şartları bulunmaları gerekmektedir. Şartlar;

  • 90 günü geçmeyen ziyaretler için,
  • Ülkelerin transit geçiş olarak kullanılması halinde,
  • Diplomatik, umumi ve hizmet pasaportlarına sahip olanları kapsamaktadır.

Ülkede daimî olarak kalma fikri olanların ya da 90 günün üzerinde ikamet etmek zorunda olanların muhakkak uzun dönem vizesi almaları lazımdır. Arnavutluk vize başvuru kabulleri konsolosluklarda yapılmaktadır. Vize temin sürecinin sorunsuz olarak devam edebilmesi adına konsolosluk randevularının bir ay kadar önceden alınması ve belgelerin kontrollü olarak tamamlanması tavsiye edilmektedir.

Arnavutluk Asgari Ücret 2023

Arnavutluk asgari ücret 2023 değerlendirmeleri neticesinde ortalama rakamlara sahip olan ülkeler kapsamında değerlendirilmektedir. 2020 senesinden bu yana ülkede geçerliliği devam eden asgari ücret rakamları 34000 Leki’dir. Bu da yaklaşık olarak 316 $ veya 295 € olarak açıklanmaktadır. İnsanların özellikle ailelerine sadece asgari ücret ile bakmaları kolay değildir. Bu neden yüzünden birden çok işte çalışan kişi sayısı giderek artış göstermektedir.

Asgari ücret değerlendirmeleri ülkenin pahalı mı yoksa ucuz mu olduğu sorusunu da akıllara getirmektedir. Bu durum kazanç miktarları üzerinden belirlenmektedir. Arnavutluk pahalı mı sorusu kazancını ülkemizden sağlayan kimseler açısından pahalı olarak yanıtlanacaktır. Çünkü TL’ye göre ülkede herhangi bir hizmet alımı için Arnavutluk’ta 1,5 kat kadar daha yüksek ödemeler yapılmaktadır. Geçimini Arnavutluk’ta sağlayanlar ve ailesinde birden çok kişinin çalıştığı kimseler için ise ülke çok pahalı değildir.

Arnavutluk Vatandaşlık

Bireylerin Arnavutluk vatandaşlık başvurusu yapmaları halinde belli konu başlıklarında inceleme altına alındıkları bilinmektedir. İncelemelerden geçer not almayanlara vatandaşlık verilmemektedir. Şart olarak da bilinen bu inceleme alanları arasında;

  • Arnavutluk’ta ne kadar süre bulunulduğu,
  • Geçim için hangi işlerin yapıldığı,
  • Herhangi bir suça karışılıp karışılmadığı,
  • Medeni durumun ne olduğu yer almaktadır.

İnsanlar Arnavutluk vatandaşı bir kimsenin çocuğu olduklarında ya da Arnavutluk vatandaşı ile evli olduklarında daha kolay vatandaşlık elde etmektedir. Tabi bu durumun gerçekleşebilmesi için bahsedilen durumların kesin olarak kanıtlanması gerekmektedir. Başvurularınsa en çok altı ay içinde sonuçlandığı bilinmektedir.

Yetkili Eksper

Merhaba. Kiralık işyeri ve mülk ekspertizliği, atm önerme ve yer gösterme gibi tüm alanlarda bilgi ve haber içeriklerini sizlerle buluşturuyoruz.


İlgili Makaleler

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments


Başa dön tuşu
0
Gönderx
()
x